Jedenje sira povećava proizvodnju alkalne kiseline u ustima i zbog toga je učinkovitije sredstvo u zaštiti zuba od žvakaće gume, tvrde naučnici sa američke Akademije opšte stomatologije. Oni su utvrdili da se žvakanjem sira stvara zaštitni sloj na zubima koji ih čuva od kiselina i nastanka karijesa, piše Daily Mail.
Što je veći pH nivo na površini zuba, to su zubi zaštićeniji od dentalne erozije koja ugrožava caklinu i zdravlje zuba, a u studiji su naučnici mjerili pH zuba u nekoliko kontrolnih grupa. U prvoj su bila djeca koja su jela cheddar sir nakon obroka, u drugoj su pila mlijeko i jogurt, a kiselost na površini zuba su mjerili 10, 20 i 30 minuta nakon obroka. Oni koji su jeli sir imali su najveći pH nivo koji štiti zube od karijesa u svim intervalima mjerenja. Ipak, naučnici ističu kako voda za ispiranje usta pružaja daleko najveću zaštitu od karijesa.
Izvor: 24sata